Зошто во Италија килограм цреши чини дури 18 евра?

Во Милано деновиве може да се забележат цени на црешите од околу 18 евра за килограм. Во некои продавници во центарот на градот и по 24 евра. Лозарите на југот од земјава за исто толку добиваат 1,80 евра. Како е можно цената на црешите да стане астрономска од југ кон север?

Ова е добра година за црешите во Италија и по квалитет и по квантитет.

Google search engine

Големите горештини, кои се почувствуваа на почетокот на мај, го забрзаа созревањето на црешите кои треба веднаш да се соберат, не смеат да останат долго на дрвото, објаснува еден од лозарите од југот на земјава до италијанските медиуми, кој додава дека не е толку голем проблемот во цените во Милано кои достигнаа многу повеќе од 24 евра за килограм кога се во прашање увозните цреши од Шпанија или Аргентина, но во тоа што на овој начин се оштетуваат и лозарите и потрошувачите.

Италија е најважниот одгледувач на цреша во Европската унија со речиси 30.000 хектари, од кои 62 отсто се наоѓаат во регионот на Апулија, а потоа следат Кампанија, Емилија Ромања, Венето и Лацио.

На светско ниво, покрај Италија, најзначајни одгледувачи се: Турција, Чиле, САД, Узбекистан и Шпанија.

Поскапувањето на нафтата и бензините, заедно со рекордните горештини во последните денови од мај, имаа влијание и врз потрошувачката кошничка, особено кај овошјето и зеленчукот.

Колдирети – здружение кое ги застапува и заштитува земјоделците од Апулија, нагласува дека еден од најдобрите видови цреши Ferrovia чини 18 евра за килограм во Милано, а одгледувачот добива меѓу 1,80 и три евра за истата сума, што е исклучително мало бидејќи бербата се врши рачно. Слични случаи се забележани и во други италијански градови, особено на северот.

Овој опсег на цени се оправдува со зголемувањето на трошоците за производство и зголемувањето на цените на бензинот и патниот транспорт, како и со температурите над 30 степени и недостигот од работници за собирање овошје: на земјоделците од Пуља им требаат најмалку 15.000 сезонски работници за да гарантираат берба на зеленчукот и овошјето, велат од Колдиретија во Апулија, а големите горештини доведоа до тоа црешите да созреат и порано, а нема кој да ги бере.

Војната во Украина доведе до пораст на цените во Италија, така што поскапувањето за земјоделците достигна 51 отсто, а поскапувањето отиде од ѓубривата, кои поскапеа за 170 отсто, дизелот што се користи во земјоделството за 129 отсто, па до 15 отсто поскапи производи за заштита на растенијата.

На ова се додаваат поскапувањата за транспорт, сè до амбалажата и поскапувањето кога станува збор за послужавници, мрежи и кеси за 70 отсто, хартија за етикети до 35 отсто, дрвени гајби за 60 отсто итн. Но, Милано не е единствениот град каде килограм цреши има огромна цена. Тука е и Џенова со 14 евра за килограм.

Кога одат на шопинг, Италијанците трошат најмногу пари на овошје и зеленчук, дури 105 евра месечно, а годишно се продаваат околу 5,9 милиони тони.