Зошто инвеститорите трупаат биткоини?

Инвеститорите почнуваат да купуваат биткоини со надеж дека ќе добијат божиќни подароци во форма на пораст на вредноста. Според статистиката на платформата за анализа на крипто пазари Сентимент, во изминатите пет дена 47.888 биткоини купиле најголемите иматели на криптовалути.

Акумулираниот број претставува 0,24% од вкупната понуда на оваа криптовалута. Она што е исто така интересно е дека на големата акумулација и претходеше 13 месеци голем пад на цената на биткоинот. Не се акумулираат само големи паричници, туку и помали – кои чуваат помеѓу 0,1 и 10 BTC. Бројот на вакви адреси пред само два дена достигна рекорд на сите времиња, пишува порталот Хрватски Биткоин.

Google search engine

Аналитичарите претпоставуваат дека пазарните цени ќе бидат во пораст во текот на декември, а китовите веројатно ќе акумулираат биткоини за време на порастот на цената, само за да можат да го продадат по значително повисока цена. Особено силна фаза се случи овој ноември и е поврзана со катаклизмичните настани околу крипто берзата FTX.

Според податоците на Сентимент, во првите три недели од ноември, „китовите“ кои држат помеѓу 100 и 10.000 BTC продале околу 1,36% од ова дигитално средство.

Дали цената на биткоинот се очекува да се опорави во 2023 година?

Сегашниот обем на набавки и понатаму е неколкукратно помал од обемот на продажба во текот на ноември. Овој факт сугерира дека биткоин китовите решиле да почнат да собираат биткоини. Претпоставката е дека пазарот ќе доживее новогодишен скок, кој вообичаено ги погодува финансиските пазари во декември.