Зошто децата повеќе се заразуваат со делта варијантата на коронавирус?

Растот на случаи на коронавирус кај децата ширум светот, со ширење на делта варијантата, поттикнува хоспитализација. Постои зголемена загриженост за ризикот од сериозни болести и пренос на симптомите. Се покрена прашања за безбедноста во училиштата, пренесува Блумберг.

Клучни прашања на кои се обидоа да им одговорат на оние најзагрижените – родителите.

Google search engine
  1. Колку е чест ковидот кај децата?

Според Американската академија за педијатрија, скоро 5,3 милиони деца и адолесценти во САД биле позитивни на коронавирус од почетокот на пандемијата на почетокот на овој месец. Ова претставува 15,5 проценти од сите случаи, иако поединци помлади од 18 години сочинуваат 22,2 проценти од американското население. Меѓутоа, по падот, на почетокот на летото, случаите на педијатрија сега експоненцијално се зголемија. Овој бран, кој се совпаѓа со зголемената циркулација на делта варијантата, се преточи во повеќе хоспитализации поврзани со Ковид кај децата и адолесцентите, иако сериозните случаи се релативно ретки.

  1. Зошто се повеќе деца се заразени?

Делта е најмалку двапати позаразна од првобитниот вид на коронавирус кој се појави кон крајот на 2019 година и предизвикува повеќе случаи на инфекција кај подложни лица во сите возрасни групи. Нема докази дека делта ги таргетира децата повеќе од другите возрасни групи, но стапките на вакцинација се повисоки кај постарите лица. Адолесцентите се повеќе изложени бидејќи вакцинацијата за деца под 12 години се уште не е одобрена.

  1. Колку е сериозна делта инфекцијата кај децата?

Ковид-19 останува лесна болест кај повеќето деца и нема докази дека делта сојот го менува тоа. Тешката болест по која било инфекција со коронавирус предизвикана од Ковид кај децата останува ретка, а хоспитализацијата и смртта се исклучително ретки. Меѓу американските држави кои ги објавија податоците, децата учествувале со 1,6 проценти до 4,0 проценти од вкупниот број на пациенти заболени од „Ковид-19“ хоспитализирани од почетокот на пандемијата. Децата учествуваат со помалку од 0,3 проценти од сите смртни случаи од Ковид во САД, а ризикот од нивната смртност е помал од 0,03 проценти.

  1. Зошто децата се со помала веројатност да се разболат сериозно?

Децата имаат посилен вроден имунолошки одговор – груба, но брза реакција на телото на патогени за разлика од постарите возрасни лица. Ова обично им овозможува на децата успешно да се борат со инфекцијата пред да има шанса да се прошири на белите дробови за да предизвика пневмонија која може да биде опасна по живот кај постарите лица. Исто така е можно рутинските детски имунизации кои ги примаат помалите деца го подобрува нивниот вроден имунолошки одговор.

  1. Дали децата почесто ја пренесуваат делта варијантата?

Делта варијантата е пренослива сама по себе и затоа ќе биде повеќе заразна кај децата, кај возрасните, кај возрасните и децата и обратно. Студиите и моделирањето на моделите на пренос укажуваат дека помалите деца и адолесцентите имаат помала улога во ширењето на коронавирусот на ниво на популација и дека приоритетот на вакцинација кај постарите возрасни групи обезбедува поголема заштита на населението на ниво на популација.

  1. Што со училиштата?

Додека учениците се враќаат на часови, американскиот Центар за контрола и превенција на болести препорачува превентивни мерки во рана грижа за децата и училиштата, како што се маски за учениците и персоналот и одржување соодветна вентилација за да се намали преносот на вирусот. Едно истражување кое користело компјутерско моделирање, објавено пред рецензијата во август, покажа дека носењето маски може да ги намали инфекциите кај подложните ученици за 26 проценти до 78 проценти.

  1. Дали децата треба да се вакцинираат?

Случајот со имунизација на децата е многу помалку јасен отколку кај возрасните кои се изложени на поголем ризик од сериозни болести. Вакцините добија итно одобрување за употреба кај деца над 12 -годишна возраст во САД и на други места, додека во тек се студии за да се процени безбедноста и ефикасноста на вакцинирање на помладите. Некои деца кои имаат хронични здравствени проблеми имаат поголем ризик од заразување со Ковид, затоа некои власти ги наведоа како приоритетни групи. Сите препораки ќе треба да го измерат ризикот од штета предизвикана од „Ковид -19“ наспроти ризикот од штета предизвикана од вакцинација, како и пошироките придобивки од вакцинацијата, како што се намалување на преносот во заедницата и избегнување на затворање на училиштата. Истражувачите во Австралија кои користеле моделирање откриле дека имунитетот на стадото е малку веројатно ако децата на возраст од 5 до 15 години не се вакцинираат, пишува Блумберг.