Животот во Сиднеј за невакцинираните станува се потежок – може да им се забрани влез и во продавници

A lone tourist poses for a photo in Circular Quay in Sydney on March 20, 2020, after Australia moved to seal off its borders the day before, announcing unprecedented bans on entry for non-residents in the hope of stemming the rise of COVID-19 coronavirus infections. (Photo by PETER PARKS / AFP)

Граѓаните на Сиднеј кои не се вакцинирани против коронавирус ризикуваат да добијат забрана за разни социјални активности.

Според планот за излез од блокадата во најголемиот австралиски град, на невакцинираните луѓе веќе им се ускратени некои активности, кои постепено ќе им бидат одобрувани на вакцинираните жители од 11 октомври до 1 декември, пренесува „Ројтерс“.

Google search engine

Премиерот на Нов Јужен Велс, Гладис Береџкилијан, изјави дека на луѓето кои ќе изберат да не се вакцинираат може да им се забрани пристап до продавници, ресторани и забавни содржини, дури и откако државата ќе ги укине сите ограничувања.

– Многу компании објавија дека нема да прифатат никого што не е вакциниран. Животот на невакцинираните ќе биде многу тежок, на неодредено време”, изјави Береџкилијан.