Живееше во времето на Александар Македонски, но не го преживеа пожарот на Евиа. (фото)

Во катастрофалните пожари во северна Евиа изгореа не само илјадници хектари прашума, туку и древниот маслинарник во Ровија, а меѓу “жртвите” има и маслиново дрво старо повеќе од 2.500 години. Дрвото од Евиа е толку старо што дури и во антиката го опиша географот и филозоф Страбон.

Google search engine

Античкото дрво имало стебло за кое требало да се фатат десет луѓе за да можат да го “прегрнат” и се уште било продуктивно додека не било уништено.

Апостолис Панагиот објави фотографии од вековното маслиново дрво, пред и по катастрофата. Сликата е навистина тажна, пренесува „Greek City Times“.