Живеела 122 години, ги надживеала сите свои деца и внуци: „Сè уште сум девојка, само изгледам лошо во последните 70 години“

Жана Калман живеела 122 години и 164 дена, со што поставила светски рекорд како најстарата жена на планетата. Ова е нејзината неверојатна приказна.

Жана е родена во Арл, Франција во семејство на аристократи. Кога имала 8 години, Едисон штотуку ја измислил светилката, а кога имала 14 години, била изградена Ајфеловата кула.

Google search engine

На 21 година се омажила за далечен роднина.

Тешко е да се поверува, но еднаш во младоста, Калман го запознала Ван Гог.

„Беше валкан, лошо облечен и мрачен“, признала таа во интервју посветено на 100-годишнината од раѓањето на големиот уметник.

Многу луѓе не живеат до 85 години, а Жана не само што живеела, туку и почнала да се занимава со мечување на оваа возраст. Не сте изненадени? Во нејзини години оваа баба возела велосипед. На 115-годишна возраст добила улога во филм, а на 121 година учествувала во мјузиклот „Господарка на планетата“.

„Имам само една брчка и седам на неа!“, изјавила таа во една прилика.

Инаку, таа престанала да пуши цигари дури на 117 години. И не затоа што се чувствувала лошо. Роднините велат дека до последните денови обожувала лути зачини и зачинети јадења.

„Заљубена сум во виното“, често велела таа.

Иронично, Калман ги надживеала сите свои деца, па дури и внуците, така што немала наследници. На 90-годишна возраст склучила договор со 47-годишниот адвокат Рафри: тој требало да ја наследи нејзината куќа во замена за плаќање месечна кирија до нејзината смрт.

Според проценките, вредноста на куќата била приближно еднаква на износот што адвокатот требало да ја исплати во текот на 10 години. Но, и тука богатството ѝ се насмевнало на Жана: Рафри не само што ѝ плаќал долги 30 години, туку и починал пред неа на 77-годишна возраст. И тоа не е сè: според договорот, исплатата ја продолжила вдовицата на починатиот.

Жана „преживеала“ 17 претседатели на сопствената земја, а на прашањето која е тајната на нејзината долговечност, таа во една прилика одговорила:

„Веројатно тоа што никогаш не сум работела“.

Французинката во последните 7 години од својот живот се движела со потешкотии (поради повреда на колкот), но го задржала бистриот ум и добрата меморија.

Во едно од бројните интервјуа, еден новинар се простил од неа со зборовите: „Се гледаме! Можеби следната година…“, на што Жана одговорила: „Зошто да не? Не изгледаш толку лошо!“.

До последниот здив, оваа кревка и дрска старица останала икона на стилот: носела бела блуза, црни панталони и бисери.

„Мислам дека ќе умрам од смеење“, изјавила таа во една прилика.

Кога Жана го напуштила овој свет на 123 години, очигледно не само што таа се смеела, туку и самата судбина. Оваа жена никогаш не се откажувала и секојдневно го предизвикувала животот. А судбината, како што знаете, ги сака храбрите, па затоа никогаш не сакала да се натпреварува со Жана.