Жирафата Каспер угинала од салмонела во скопската Зоолошка градина. Со што била хранета?

„Врз основа на микробиолошкиот наод Salmonella enterica subsp. enterica serovar enteritidis во желудник (сириште), црн дроб, слезина и црева, како и на патохистолошкиот наод (…), можеме да заклучиме дека жирафата угинала како резултат на инфекција со бактеријата Salmonella enteritidis“, стои во наодот до кој дојде „Макфакс“.

Професорите, доктори Трпе Ристоски и Кирил Крстевски во наодот дополнуваат и за најдените паразити.

Google search engine

„Воедно, врз основа на патоморфолошките промени и паразитолошкиот наод, како секундарен наод дијагностицирани се паразити во црева (…)“, се додава во патохисолошката дијагноза до која дојде „Макфакс“.

Засега нема информации со каква храна била хранета жирафата во Зоолошката градина, а од која би можела да ја добие бактеријата салмонела. Директорот Зоран Попов, претходно само истакна дека жирафата повеќе месеци не била во добра состојба.

Жирафата Каспер угина пред еден месец. Имаше 12 години а во Скопје ЗОО беше жител од 2012 година. Ова е втора жирафа која пцовисува, откако претходната почина во 2014 година на три и пол години. Животниот век им изнесува 25 години.