ЖЕНСКA ПИТОН КРИЕ ТАЈНА во желудникот: Еве што имал рептилот тежок 100 килограми и долг 5,5 метри за последниот оброк

Остатоците од последниот оброк биле пронајдени во стомакот на бурмански питон, а пронајдените копита заклучиле дека се работи за елен.

Змијата долга 5,5 метри и речиси сто килограми ја фатиле уште во декември минатата година во Еверглејдс, но ја чувале во замрзнувач до април. Потоа објавија фотографии и детали од најголемиот улов со кој се бореле 20 минути.

Google search engine

„Отстранувањето на женските питони од областа на јужна Флорида е клучно за нарушување на циклусот на размножување на овие предатори кои предизвикуваат хаос на екосистемот Еверглејдс и ги одземаат изворите на храна од другите домородни видови“, вели Јан Бартошек, биолог.

Бурманскиот питон е најголемиот питон и е една од шесте најголеми змии во светот со просечна големина од 5,5 метри. Најголемиот примерок досега е од Илиноис, фатен е во 2005 година и тежел 183 килограми и бил долг 8,2 метри.