Зеленски сега бара сто милијарди евра за да ја обнови Украина

„Закрепнувањето на Украина е најголемиот придонес за поддршка на светскиот мир“, рече украинскиот претседател Володимир Зеленски во видео пораката на меѓународната конференција во Лугано, Швајцарија, посветена на закрепнувањето на неговата земја. Тој посочи дека неговата земја има потреба од колосална инвестиција за обнова по војната.

На дводневната конференција се разговара за тоа како да се соберат 100 милијарди евра за да започне Украина да се врати во нормален живот по завршувањето на руската агресија. Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен рече дека земјата можела да излезе „посилна отколку пред руската инвазија“.

Google search engine

Таа истакна дека ЕУ „има посебна одговорност и стратешки интерес да застане на страна на Украина“ и дека ќе и помогне при нејзиното закрепнување. Иако предизвиците се огромни, тие не се несовладливи, рече првиот човек на ЕК. Таа вети дека заедно со германскиот канцелар Олаф Шолц и во тесна соработка со меѓународните партнери „ќе организираат меѓународна конференција на високо ниво по летото“ за да се осигураат дека парите на инвеститорите ќе се „трошат ефикасно и ефективно“.

„Од почетокот на војната, Европската унија мобилизираше околу 6,2 милијарди евра финансиска поддршка и ќе собере повеќе средства. Ќе бидеме значително вклучени на среден и долг рок“, истакна и Фон дер Лајен. Европската инвестициска банка (ЕИБ) предлага создавање на труст Порталниот фонд ЕУ-Украина (E-U GTF), кој првично ќе добие 20 милијарди евра грантови, заеми и гаранции од земјите на Европската унија и од буџетот на ЕУ. Со помош на приватните инвеститори, тие мора да се мобилизираат до 100 милијарди евра, што ќе задоволат околу половина од непосредните потреби на Украина. Средствата ќе се користат првенствено за обнова на инфраструктурата, како што се мостови, вода и снабдување со електрична енергија, како и телекомуникациски мрежи.

На конференцијата се поканети 42 земји, меѓу кои и Бугарија. Нејзиниот претставник не се појавува во програмата на говори. Некои од учесниците инсистираат на тоа дека треба да се соберат средства и од конфискацијата на замрзнатите руски средства. Имаат резерва од околу 300 милијарди долари, но и овие нема да бидат доволни, бидејќи штетата од руската војна во Украина веќе надминува 700 милијарди долари.