Збогум „Facebook“, добредојде „Meta“

Facebook, социјалната мрежа, повеќе нема да ја дефинира иднината на Facebook, компанијата која сега ќе биде позната како Meta.

Facebook Inc. го менува своето име за да ја разликува својата социјална мрежа, која има влошена репутација ширум светот, од компанија која својата иднина ја врзува со ветувањето за „метаверзум“.

Google search engine

„Нашиот бренд е толку цврсто поврзан со еден производ што во никој случај не може да претставува сè што правиме денес, а камоли во иднина“, рече Цукерберг.

„Отсега ќе бидеме прво „метаверзум“, а не „Facebook“, додаде тој.

Facebook renames itself Meta amid controversy - CNETЦукерберг го објави новото име за време на виртуелниот (мета-виртуелен?) говор.

Според новиот аранжман, Facebook и неговото „семејство на апликации“ ќе бидат дел од поголемата компанија Meta.

Facebook changes parent company name to 'Meta'

Facebook веќе соопшти дека планира да ги одвои Facebook Reality Labs, својата група за „AR“ и „VR“, од останатиот дел од компанијата кога известува за своите финансиски перформанси.

Facebook го позиционира името како повеќе одраз на неговите идни амбиции да еволуира од социјална мрежа во компанија со „метаверзум“. Цукерберг допрва треба јасно да дефинира што значи да се биде „метаверзум компанија“ за нејзината главна платформа и корисниците, но проширената и виртуелната реалност се централни за визијата, пишува Engadget.

Компанијата веќе покажа рана верзија на проектот наречен Horizon Workrooms за луѓе да одржуваат состаноци во „VR“. Компанијата, исто така, покажа нови искуства од Horizon Home и Horizon Venues. И претходно овој месец, компанијата ги објави плановите да ангажира 10.000 нови работници во Европа за да го изгради својот „метаверзум“.