Западните земји не успеале да најдат предавници меѓу руските дипломати – им нуделе кули и градови тврди Лавров

Западните земји не успеаја да најдат предавници меѓу руските дипломати, иако такви обиди беа направени и во Русија и во странство, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров на денешното 30-то Собрание на Советот за надворешна и одбранбена политика, пренесува ТАСС.

„Меѓу дипломатите не беа пронајдени предавници, иако такви обиди беа направени и од странство и од внатре“, рече министерот.

Реклама

Лавров истакна дека руските дипломати продолжуваат да ги извршуваат своите професионални обврски со добра волја и целосно, во согласност со барањата на времето.

Тој привлече внимание на фактот дека руското Министерство за надворешни работи прави се што е можно за да ги заштити правата и интересите на своите сонародници во странство.

„Кога Западот реагираше хистерично на почетокот на воената операција и беа откажани сите летови, ние итно помогнавме во враќањето во земјата на оние наши граѓани кои беа во странство. Тековните задачи, кои отсекогаш биле многу, се поврзани со конзуларни услуги за Русите“, додаде тој.

Реклама