Закерберг го смени името на компанијата и откри како ќе изгледа иднината

Извршниот директор на „Фејсбук“, Марк Закерберг, денеска претстави серија нови концепти насочени кон метаверзумот.

Метаверзум е широк поим, кој главно се однесува на виртуелни светови што се достапни за поголем број луѓе и се слични на реалниот живот. До нив може да се пристапи преку интернет.

Google search engine

Тој најави и дека компанијата ќе го смени името во Мета.

Сепак, социјалната мрежа ќе го задржи своето име и отсега „Мета“ ќе поседува три големи брендови: „Фејсбук“, „Инстаграм“ и „Вацап“.

 

Постои и веројатност дека ребрендирањето е дел од обидот да се спаси угледот на „Фејсбук“ и да се оддалечи компанијата од многуте скандали што се случија неодамна.

„Во моментот нашиот бренд е толку цврсто поврзан со еден производ, што на никаков начин не може да претставува сè што правиме денес, а камоли во иднина“, рече Закерберг.

Сите апликации и технологии ќе бидат обединети под еден бренд, а корпоративната структура на компанијата нема да се менува, нагласи тој.

Во иднина корисниците ќе може да пристапуваат до други услуги на компанијата, дури и без користење на „Фејсбук“, рече Закерберг.

„Знам дека некои луѓе ќе речат оти ова не е време да се фокусираме на иднината и сакам да нагласам дека сега има важни прашања на кои треба да се работи. Секогаш ќе има“, рече Закерберг во текот на конференцијата за виртуелна и проширена реалност.

„Фејсбук“ го пренесуваше во живо својот осми годишен настан – Connect за да ги прикаже своите најнови иновации и истражувања во проширената и во виртуелната реалност. Тие ја претставија и својата верзија на метаверузмот, комбинација на виртуелна и проширена реалност.

Така, беа прикажни серија видеа преку кои компанијата се обиде да ја пренесе својата визија за метаверзумот.

Се наведува дека оваа технологија ќе им овозможи на корисниците да испрат холографска слика на концерт со пријател, кој всушност e на самиот настан, ќе може да седат на виртуелна маса за состаноци со колегите или да играат игри со пријателите.

Закерберг исто така најави дека виртуелната реалност ќе се користи за повици преку апликацијата „Месинџер“, а планира да создаде и виртуелен пазар, каде што ќе може да се продаваат виртуелни производи.

„Вашите уреди повеќе нема да бидат во фокусот на вашето внимание“, рече тој.

„Очекуваме дека многу од овие технологии меѓусебно ќе се поврзат во рок од пет или 10 години. Многу од нив ќе бидат мејнстрим и многу од нас на дневна основа ќе создаваат и населуваат светови, кои ќе бидат детаљни и автентични како и овој“, рече тој.