Захарова: Што е полошо од бомбардирање на Белград со осиромашен ураниум?

Што е полошо од бомбардирањето на Белград со осиромашен ураниум, земјата се труе многу години, изјави портпаролката на Министерството за надворешни работи на Русија, Марија Захарова.

Во интервју за АТВ на Бања Лука, таа рече дека не се убиени само Срби, дека загинале и војници на НАТО, главно Италијанци, кои долги години не можат да добијат отштета.

Google search engine

– Никој ништо не им кажал, а потоа се разболеле од онколошки заболувања – рече Захарова.

Таа додаде дека поради бомбардирањето со осиромашен ураниум се раѓаат болни деца, дека храната и земјиштето се заразени.

– И нема плачење од јавноста, јавни бунтови на правни организации, кои би дале грантови од Европската Унија за да се решат овие или оние проблеми, како да се исплати отштета на луѓето, како да се третираат луѓето и слично. Ниту една „Анџелина Џоли“ не лета за Белград и не ги држи за рака децата кои се раѓаат болни бидејќи нивните родители биле отруени, рече Захарова, пренесе Телеграф.