Захариева: Во Северна Македонија постои заблуда дека нешто ќе се промени по изборите во Бугарија

Во Северна Македонија постои заблуда дека нешто ќе се промени по изборите во Бугарија. Ова го изјави вицепремиерката и бугарска министерка за надворешни работи, Екатерина Захариева во програмата на БТВ, прашана дали соседите од Северна Македонија ги чекаат изборите во Бугарија за да ги решат своите проблеми со започнување преговори за членство во ЕУ.

Захариева коментира дека бугарското општество и партии имаат многу сличен став на оваа тема.

Google search engine

„Постои заблуда дека нешто посебно ќе се промени. Наместо тоа, ако се промени, може да се влоши за нив“, рече бугарската министерка.

Во врска со посетата на специјалниот претставник на македонската влада, Владо Бучковски, Захариева изјави дека немало ништо тајно на состанокот.

„Ние сме во постојана комуникација со нив. Нема ништо посебно. Станува збор за, тие го нарекуваат план, ајде да го наречеме така, јас се движам според договорот од 20017 година. Минатата година беше нивниот ред да свикаат комисија за спроведување на договорот. Работевме за да имаме идеја како замислуваме заедно да се вратиме и да го надоместиме изгубеното време“, додаде таа.

Захариева коментира дека има поплаки од бугарски компании и универзитети кои сакаат да бидат акредитирани таму и се соочуваат со непотребни и сомнителни административни пречки.

На прашањето дали продолжува антибугарската кампања во Северна Македонија, министерката за надворешни работи рече дека еден од предусловите разумно да се согледаат проблемите е да се намалат емоциите.

„Колку повеќе разговараме едни со други без емоции и обвинувања, толку поголеми шанси имаме да ја завршиме работата“, рече таа.

Истакна дека тезата оти Бугарија се обидува да го негира идентитетот на граѓаните на Република Северна Македонија е една од заблудите во однос на бугарската позиција.

„Ние сакаме да ги надминеме стереотипите од минатото“, рече Захариева посочувајќи во тој контекст на „говорот на омраза и антибугарската политика“.