Заев најави целосно отфрлање на пластичните кеси од употреба од 1-ви декември

Од 1-ви декември стапува на сила и забрана за еднократна употреба на пластични пакувања од угостителски објекти во заштитените подрачја, согласно новите закони за управување со отпад.

Нуредини рече дека со донесувањето на новите закони се овозможува премин кон циркуларна економија, како еден од стандардите на европската економија, а во насока на намалување на негативните ефекти на животната средина.

Google search engine

„Со новата регулатива се овозможува отворање на повеќе нови работни места и точно се регулираат обврските и одговорноста на сите чинители во овој процес, како локалната самоуправа, производителите на отпад, граѓаните, економските субјекти, а по принципот ’загадувачот плаќа’. Забраната за употреба на пластични кеси за носење производи ќе стапи во сила од 1-ви декември. Дозволена е само продажба на биоразградливи кеси кои ќе бидат екстра лесни и за кои ќе се плаќа надоместок од 15 денари, кој во поголем дел ќе оди во Фонд за заштита на животната средина. Од 1-ви декември се забранува и еднократна употреба на пластични пакувања од угостителски објекти, за почеток, во заштитените подрачја“, рече Нуредини.

Заев рече дека со новата регулатива се создава функционален систем за управување со отпад, во чија подготовката учествувале меѓународни и локални експерти.

„На овој начин се европеизира нашата регулатива за управување со отпад. Македонија веќе го чекори патот кон поодржлив пристап во оваа област и се имплементира Националниот план за управување со отпад 2021-2031 година. Новата регулатива ќе придонесе за економски развој, за подобра животна средина и за поголема здравствена заштита на населението. Се регулираат начините на транспорт, собирање, третман, рециклирање на отпад и се отвора простор за конечно расчистување со нелегалното собирање отпад кој создава диви депонии“, рече Заев.