Вучиќ победник во првиот круг на претседателските избори во Србија

Александар Вучиќ на прес-конференција прогласи победа на претседателските избори во Србија.

Според првичните процени на Центарот за слободни избори и демократија, Вучиќ освоил 59,9 отсто од гласовите што е повеќе од неопходните 50 отсто за победа во првиот круг, додека второпласираниот Здравко Понош освоил 17,3 отсто.

Google search engine

За резултатите од парламентарните избори во земјата, Вучиќ рече дека неговата партија Српска напредна Странка добила околу 44 проценти од гласовите на паралментарните избори што според него ќе значи 124 или 125 пратенички места.

Излезноста на изборите во Србија изнесува 58,79 отсто што е најмногу во последните 10 години.