Војници на НАТО по грешка упаднале во фабрика во Бугарија, луѓето се треселе од страв

Група војници вооружени со автоматски пушки ја прескокнале оградата и упаднале во фабриката.

Вработените во фабриката за производство на сончогледово масло во едно бугарско село кај Пловдив се нашле на метата на војниците на НАТО, кои по грешка, за време на воени вежби, упаднале во нивното работно место, пишува “l’AntiDiplomatico

Google search engine

Станува збор за маневрите “Swift response 21” во кои учествувале, американски, италијански и бугарски војници. Според сценариото, десантот на војниците требало да биде на напуштен аеродром. Меѓутоа, веднаш покрај аеродромот се наоѓа фабрика.

 

Групата војници вооружени со автоматски пушки ја прескокнале оградата и упаднале во фабриката. Двајца вработени во фабриката изјавиле дека војниците им наредиле да седнат, а потоа се поделиле во групи и ги посетиле сите простории во фабриката, пренесува “Sputnik“.

“Беше страшно. Многу се исплашив и не знаев како да реагирам. Се тресев од страв”, рекол еден вработен.

Инцидентот се случил на 11-ти мај.