Воен експерт О’Брајан: Путин би можел да предложи прекин на огнот во следните неколку дена

Армијата на Владимир Путин се обидува да ја окупира Украина три и пол месеци, но украинските одбранбени сили пружаат значителен отпор и успеаја да ги одбијат руските војници во некои области.

Со загубата на генерали и други високи офицери и немилосрдната украинска борба, американскиот воен експерт и историчар Филипс О’Брајан верува дека Путин би можел да предложи прекин на огнот во следните неколку дена.

Google search engine

Кога т.н „Специјалната воена операција“ на 24 февруари, Путин веруваше дека тоа ќе биде брза акција. Повеќе од 100.000 руски војници ја нападнаа Украина на неколку фронтови, но ситуацијата не се разви како што сакаше Кремљ.

„Поради големите загуби на работна сила и воен материјал, тие едноставно немаат можност брзо да напредуваат. Дури и Русите да успеат да ја пробијат дупката во одбранбените линии, нема да можат да го искористат за да добијат предност“, рече О’Брајан.

Тој објаснува дека борбената активност во Украина се намалува од една страна, а гневот во Кремљ од друга страна се засилува. „Руските трупи веќе не можат долго да учествуваат во војната“.

„Штом Путин прогласи победа во Донбас, Москва ќе организира лажни референдуми за жителите да можат да ја изразат својата „желба“ да се приклучат на Руската Федерација“, рече воениот експерт, додавајќи дека Киев нема да се согласи на прекин на огнот во овие околности.

„Се додека Киев чувствува дека ја има помошта што ја сака, многу е малку веројатно дека ќе биде задоволен со прекинот на огнот предложен од Русија, особено затоа што тие би изгубиле 20 проценти од нејзината територија“, заклучи О’Брајан.