Во светот има 3311 милијардери !?

Во светот има 3.311 милијардери кои поседуваат богатство од речиси 11,8 трилиони долари.

Светската популација на милијардери продолжи да расте во 2021 година, зголемувајќи се за 3%. Во истиот период, богатството на милијардерите исто така се зголемило за 18%.

Google search engine

Оваа мапа користи податоци од Wealth-X Billionaire Census за да визуелизира каде живеат милијардери во светот и да го разложи нивното колективно богатство.

Милијардери по региони

Ќе започнеме со одзумирање за да погледнеме како рангираат различните континенти и светски региони во однос на нивната популација со милијардери.

Северна Америка е дом на повеќето милијардери, вредни 4,6 трилиони долари.

Соединетите Американски Држави, не е изненадувачки, сочинуваат најголем дел од ова богатство, со 975 милијардери и колективна нето вредност од 4,45 милијарди долари.

Во регионална смисла, европското милијардерско богатство расте најбрзо, со зголемување од 22% на годишно ниво во 2021 година. Спротивно на тоа, промената од година во година на Блискиот Исток беше -12,5%.

Азија се движи кон Европа, поседувајќи речиси четвртина од целото богатство на милијардерите ширум светот, во споредба со 26,5% во Европа.

Богатството во Африка, исто така, ќе биде важно да се следи во наредните години. Иако моментално живеат само 46 милијардери, промената во богатството на милијардерите се зголеми за речиси 17% од година во година. Дополнително, иако повеќе не живеат таму, голем број од светските милијардери потекнуваат од африканските земји.

Милијардери по земја

Сега, да го погледнеме рангирањето поделено во топ 15 земји:

Богатството на милијардерите во 2022 година

Милијардерите имаат значителна моќ и влијание, особено затоа што нивното колективно богатство е еквивалентно на околу 11,8% од глобалниот БДП.

Во неодамнешните вести за милијардерите, богатството на Гаутам Адани растеше, неодамна достигна граница од 145 милијарди долари, што го прави втор најбогат човек во светот според индексот на милијардери на Блумберг. Сепак, не сите милијардери се држат за своето богатство. Основачот на Патагонија, Ивон Шуинард, неодамна ја префрли сопственоста на својата компанија на организација која се бори против климатските промени.

Во текот на последната деценија, милијардерите значително го зголемија своето богатство, при што богатството се зголемуваше со побрзо темпо од растот на бројот на самите милијардери. Според Wealth-X, нето вредноста на колективниот милијардер пораснала за неверојатни 90% во последните 10 години.

Но, на пократок рок, ситуацијата е често понестабилна. Со обртот на пазарите во 2022 година, Блумберг објави дека милијардерите изгубиле рекордни 1,4 трилиони долари во текот на првата половина од годината. Откако годината ќе заврши и ќе се добијат конечните бројки, ќе биде интересно да се види како се обликува пејзажот на милијардерите во споредба со долгорочниот тренд.