Во Словенија наскоро без маски во училиштата

Во Словенија продолжува да се смирува епидемиолошката состојба во пандемијата на коронавирус, поради што се најавува можност наскоро да се вадат маските во пониските одделенија од основните училишта, а се проценува дека состојбата ќе се подобри до изборите во април.

Епидемиолошките трендови се сè уште позитивни, а има 328 помалку потврдени нови инфекции од претходниот ден.

Google search engine

Мерките за опуштање се во сила од понеделник поради подобрување на епидемиолошката состојба, така што по правило освен во здравствените и пензионерските домови не се бара човечка потврда, а министерот за здравство Јанез Поклукар рече дека размислува да ја укине обврската за носат маски во училиштата.

Олеснувањето на мерките изгледа пошироко од оние што ѝ беа предложени на владата минатата недела од епидемиолозите кои се залагаа за постепеност и претпазливост.