Во САД украдени над 200 милијарди долари, помош за време на пандемијата од коронавирусот

Повеќе од 200 милијарди долари можеби се украдени од две големи иницијативи за помош на малите бизниси за време на пандемијата на коронавирус, според новата проценка на американско набљудување.

Бројките објавени денеска од генералниот инспектор на американската администрација за мали бизниси се многу повисоки од претходните проекции на канцеларијата.

Google search engine

Администрацијата нагласува колку биле ранливи програмите за заштита на платите и заемите во случај на економски повреди предизвикани од коронавирусот за измамниците, особено во раните фази на пандемијата.

Во извештајот на генералниот инспектор се наведува дека „најмалку 17 проценти од сите средства за КОВИД-ЕИДЛ и ЈПП биле исплатени на потенцијални измамници“.

Проценката за измама за програмата за заем за економски повреди во случај на Ковид-19 е повеќе од 136 милијарди американски долари, што претставува 33 отсто од вкупните пари потрошени за таа програма, се наведува во извештајот.

Во коментарите што го придружуваат извештајот, висок функционер на СБА ги оспори новите бројки.

Вршителот на должноста вонреден администратор на SBA за пристап до капитал Бејли Деврис рече дека пристапот на генералниот инспектор содржи сериозни недостатоци.

„Асошиетед прес“ на 13 јуни објави дека измамниците потенцијално украле околу 280 милијарди долари итна помош, додека други 123 милијарди долари биле потрошени погрешно, пренесува „Хина“.

Генералниот инспектор на SBA, Ханибал Вер, денеска објави дека извештајот користи истражни случаи, претходно известување на генералниот инспектор и најсовремена анализа на податоци за да идентификува повеќе шеми за измама.

Портпаролот на СБА денеска изјави дека од витално значење е да се разјасни дека 86 отсто од веројатните измами во програмите ЈПП и КОВИД-ЕИДЛ се случиле во првите девет месеци од тие програми.