Во обид да се спречи зголемувањето на цената на нафтата, САД размислуваат да ги “сменат” санкциите – Нов нафтен план против Русија!?

Главните соработници на американскиот претседател Џо Бајден се загрижени дека економијата може да биде погодена од сериозен шок на крајот на годината, што би можело да ја доведе земјата во изнемоштена рецесија. Поради оваа причина, САД планираат да воведат ограничување на максималната цена на руската нафта наместо забрана.

Претставниците на Белата куќа стравуваат дека новата рунда европски санкции со цел да се ограничи протокот на руска нафта до крајот на годината може да доведе до нов скок на цените на енергијата, што ќе ги погоди веќе оптоварените потрошувачи и ќе ги турне САД и другите економии во тешка контракција, пишува The New York Times.

Google search engine

Тој синџир на настани може да го влоши она што веќе е сериозна криза со храна што ги мачи земјите низ целиот свет.

За да го спречат тој исход, американските функционери го искористија досега неиспробаниот план насочен кон намалување на глобалните цени на нафтата – план што ќе ги надополни европските санкции и ќе овозможи критичните текови на руската сурова нафта да продолжат на глобалните пазари, но со значително намалена цена.

Додека Бајден ја притиска Европа да ја прекине руската нафта како казна за инвазијата на Украина , некои прогнозери, заедно со главните економски соработници на претседателот, сега стравуваат дека таквата политика може да резултира со огромни количини руска нафта, нешто помалку од една десетина од светската понуда, која сега одеднаш ќе се повлече од глобалниот пазар.

Аналитичарите пресметаа дека ваквото намалување на залихите може да ја поттикне цената на нафтата до 200 долари за барел или повеќе, што може значи Американците да плаќаат 7 долари за галон за бензин.

Потенцијалот за уште еден нафтен шок да ја погоди глобалната економија, а можеби и да ги загрози шансите за реизбор на Бајден , ја натера администрацијата да се обиде да ги убеди владите и деловните лидери ширум светот да потпишат глобално ограничување на цената на руската нафта.

Тоа е нов и непроверен обид да се принуди Русија да ја продава својата нафта на светот со големи попусти. Претставниците на администрацијата и Бајден тврдат дека целта е двојна, да се намали можноста за финансирање на руската воена машина и да се намали притисокот врз потрошувачите на енергија ширум светот кои се соочуваат со зголемени цени на горивото.

Некои економисти и експерти од нафтената индустрија се скептични дека планот ќе функционира, или како начин за намалување на приходите на Кремљ или за намалување на цените на пумпата. Тие предупредуваат дека планот најмногу може да ги збогати рафинериите за нафта и може да биде зрел за избегнување на Русија и нејзините сојузници. Москва би можела да ја одбие продажбата по ограничена цена.

Но, дури и некои скептици велат дека ограничувањето на цената би можело, ако било што, да задржи доволно руска нафта на пазарот за да се избегне скок на цената што би предизвикал рецесија.