Во ЕУ сè повеќе почисти и моќни дроги, а општествата дополнително го зголемуваат своето производство

Употребата на дрога е во пораст во Европа, таа станува сè почиста и посилна, а криминалните банди го засилија илегалното производство, забележува Европскиот центар за набљудување на наркотични средства и зависност од дрога во извештајот. Минатата година откриени се 46 нови дроги во ЕУ.

Во извештајот на агенцијата се наведува дека за време на периодите на затворање на јавниот живот во земјите во првиот бран на пандемијата, имало помал интерес за дроги, кои обично се поврзани со организирани настани, бидејќи луѓето останувале дома. Сепак, анализата на примероците на отпадни води од некои европски градови покажа дека минатото лето, кога беа олабавени ограничувањата за движење, патувања и состаноци, нивото на употреба на повеќето дроги се врати назад.

Google search engine

Во пандемијата, шверцерите со дрога се прилагодиле на ограничувањата на патните и граничните премини и ги менувале патиштата за трговија и снабдување со дрога. Вкупно 370 нелегални лаборатории беа уништени во 2019 година. Бројот на прекршоци за дрога се зголемува, со распространетото поседување и снабдување со канабис. Во 2019 година, во ЕУ биле пријавени околу 1,5 милиони прекршоци за законот за дрога, а 82 проценти биле поврзани со употреба или поседување за лична употреба.

Иако употребата на дроги за инјектирање во Европа се намалува во текот на изминатата деценија, таа останува главната причина за проблемите поврзани со дрогите. Извештајот ја нагласува важноста на зајакнување на третманот и превенцијата против дрога.

Истражувачите се загрижени за знаците за можно зголемување на достапноста и употребата на крек во некои земји, истовремено забележувајќи и зголемување на злоупотребата на бензодиазепини, кои се препишани на рецепт или не се овластени за медицинска употреба во Европа. Употребата на канабис останува висока, но истражувачите се загрижени за зголемената содржина на ТХЦ во неа.

Рекордно високо ниво на кокаин, 213 тони кокаин (177 тони во 2018 година) беа запленети во 2019 година. Неговата чистота е зголемена, додека достапноста за време на пандемијата не е намалена, се наведува во извештајот. Стабилна е и побарувачката за амфетамин, што ја зголеми профитабилноста на производството во близина на потрошувачите. Покрај уништувањето на производствените капацитети во 2019 година, во ЕУ беа запленети значително повеќе хемикалии што произведуваат амфетамин во однос на една година порано.

Истражувачите, исто така, предупредија на здравствени опасности од производи со многу висока MDMA содржина. Прелиминарните податоци од 2020 година покажуваат дека имало помал интерес за оваа дрога.

Центарот следи 830 супстанции

Сепак, нови штетни психоактивни супстанции со силен ефект продолжуваат да се појавуваат на европскиот пазар. Овие вклучуваат нови синтетички канабиноиди и нови синтетички опиоиди. Во 2020 година, за прв пат беа пријавени 46 нови психоактивни супстанции во Европа, со што вкупниот број на супстанции кои ги следеше EMCDDA порасна на 830.

Во моментот на денешниот извештај, претседателката на Управниот одбор на EMCDDA, Лора д’Ариго, ја истакна важноста на одговор на проблемот со дрогата во Европа. „Извештајот обезбедува навремена анализа за да им помогне на одлучувачите да ги следат новите трендови и случувања и да ги идентификуваат областите каде што е потребно брзо дејствување“, се вели во нејзината изјава на веб-страницата на EMCDDA.

Сепак, за време на објавувањето на извештајот, комесарот за внатрешни работи Илва Јохансон рече дека дрогата е постојана и актуелна закана што влијае на животот на милиони луѓе. Таа е особено загрижена за чистотата и моќта на дрогата и 46-те нови дроги откриени во ЕУ минатата година. Според директорот на Центарот, Алексис Госдел, клучно е „заснованите на докази и интегрираните одговори предвидени во новата стратегија за дроги на ЕУ“ да бидат развиени во областите на социјалната, здравствената и безбедносната политика.