Во Црна Гора расте семејното насилство за време на пандемијата

Црногорската национална СОС-линија за жртви на семејно насилство од јануари до август годинава примила 2.110 повици, што е за десет проценти повеќе отколку во истиот период во 2019 година, пишува „Вијести“.

Google search engine

Извршната координаторка на СОС-телефонот за жени и деца жртви на насилство во Никшиќ, Наташа Меџедовиќ Пистало, изјави дека од 1 март до крајот на септември, невладината организација примила 2.012 повици за помош и поддршка, што е за 18 проценти повеќе отколку во истиот период минатата година, кога имало 1.662 повици.

– Најчести жртви се жени, околу 90 проценти, деца околу седум проценти и мажи до три проценти. Најчести сторители на насилство се мажите, околу 98 проценти. Во првите недели од епидемијата, најдрастичен скок беше бројот на повици, до 30 проценти. Во исто време, сигурни сме дека огромен број жени не се обратија кај никого за помош. Тоа е она што е проблематично, изјави Меџедовиќ Пистало за „Вијести“.

Таа додава дека покрај големиот број повици, за периодот од почетокот на пандемијата, карактеристичен е и типот на проблем на жените кои побарале помош.

– Тие често пријавуваат егзистенцијален страв. Многу често станува збор за жени кои работат во услужни дејности и за време на оваа криза останаа без работа, или во најдобар случај им беа намалени платите, а во исто време и обемот на работа. Од друга страна, животот во насилството го зголеми тој страв од иднината, бидејќи тие најчесто се одговорни и за своето и за постоењето на децата, вели таа.

Тој посочува дека фактичката состојба покажала дека пандемијата оди рака под рака со сторителите кои ја користеле како изговор или како оправдување за нивното однесување.

Во вториот бран, како што наведува, ситуацијата е сосема поинаква бидејќи се нормализира функционирањето на надлежните институции.

Во моментов, има девет жени и 15 деца во засолништето и единицата за итно сместување во СОС Никшиќ, што беше отворено во соработка со УНДП, Министерството за труд и социјална заштита и специјализирани организации за жени поради кризата со коронавирусот.