Во 2022 година Германија менува низа правила и прописи: Ова се најважните промени

Има многу промени кои се веќе направени и кои ќе ги погодат сите потрошувачи во Германија, без разлика дали станува збор за повисок данок на јаглерод диоксид, повисока минимална плата или поскапа поштарина, пишува Fenix ​​​​Magazine.

Во продолжение, хрватскиот портал Индекс посочува некои од најважните промени.

Google search engine

Поскапуваат бензините и дизелот

Данокот за јаглерод диоксид ќе се зголеми во 2022 година. Наместо 25 центи за тон испуштен јаглерод диоксид, ќе се плаќа 30 центи. Тоа, меѓу другото, ќе влијае на цените на горивата, но не толку како на почетокот на 2021. Според пресметките на ADAC, бензинот и дизелот најверојатно ќе поскапат за околу еден и пол цент по литар поради цената на јаглерод диоксидот.

За да се ублажат малку растечките трошоци, данокот од 21 километар или таксата за патување на далечина е зголемен за пет центи на 35 центи по километар од 2022 година. Патниците со ниски приходи кои не плаќаат данок на доход добиваат бонус за мобилност од 5 центи/км од 21-от километар.

Е-рецепт и е-боледување

Од 1 јануари електронскиот рецепт ќе биде задолжителен за ординациите. Оние кои имаат легално здравствено осигурување ќе добијат QR код на нивниот паметен телефон или на хартија. Сепак, се применува преодно правило: обврската се однесува само на ординации кои се технички квалификувани.

Од 2022 година ќе може и електронски да се поднесува барање за боледување. Здравствените установи се должни да испраќаат е-потврди за работна неспособност (eAU) до здравствените осигуреници. Од јули 2022 година, осигурувањето за боледување ќе му се испраќа на работодавачот само по електронски пат.

Корона бонус

До 31 март работодавачите можат на своите вработени да им исплатат неоданочен корона бонус во износ до 1.500 евра. Еден од предусловите е парите да се искористат за да се олесни дополнителниот товар предизвикан од корона кризата и да се исплаќаат заедно со платите. Околу еден милион вработени во јавниот сектор во сојузните покраини најдоцна до март ќе добијат специјална исплата од 1.300 евра што не се оданочува и без царина. Приправниците и студентските работници во оваа дејност добиваат корона бонус од 650 евра. Специјални преговори се одржаа во Хесен, каде државните службеници добиваат 1.000 евра.

Што се однесува до медицинските сестри, во моментов се разговара за бонус до 3.000 евра. Се уште се чека одлука на новата влада за висината и датумот на исплата.

Нема повеќе билети во возот

Засега сеуште може да купите билет во возот од персоналот на „Дојче Бан“ кога возот веќе тргнал. Од 1 јануари тоа повеќе нема да може, бидејќи оттогаш на лице место веќе нема да се издаваат хартиени билети. Алтернатива е дигитален билет што може да се резервира до десет минути по поаѓањето на bahn.de или во апликацијата. Предуслов е да се планираат повеќе од десет минути патување помеѓу станицата каде што сте влегле и таа од каде што излегувате.

Германска пошта

Поради зголемувањето на платите и трошоците, Дојче пост планира да ја зголеми поштарината во новата година. Од 1 јануари, на пример, цената на стандардното писмо ќе биде 85 центи наместо досегашните 80 центи, а цената на разгледницата ќе биде 70 центи наместо 60 центи. Регистрираната пошта е поскапа за 15 центи, односно наместо досегашните 95 центи ќе биде 1 евро. Цената на пратките на книги и на пратките до 500 грама ќе биде 1,95 евра наместо досегашните 1,90. Книгите и пратките до 1.000 грама наместо 2,20 ќе бидат 2,25 евра.

Минимална плата

Законската минимална плата во моментов е 9,60 евра на час. Од 1 јануари 2022 година ќе се зголеми на 9,82 евра, а од 1 јули 2022 година на 10,45 евра.

Поврат на амбалажа

Од 1 јануари задолжителната поврат на амбалажа на пијалоците ќе важи и за пакувањето за сокови од овошје и зеленчук кои претходно беа ослободени од депозитот од 25 центи. Така, во иднина речиси сите пластични шишиња за пиење за еднократна употреба ќе подлежат на депозит, односно враќање на средствата. Затоа, од 1 јануари 2022 година ќе се плаќа депозит за неповратни пластични шишиња за пијалоци (до три литри). Истото важи и за лименки со пијалоци.

Пластични кеси

Од 1 јануари 2022 година се планира забрана за пуштање во промет на лесни пластични кеси за носење (дебелина на ѕидот од 15 до 50 микрометри).

Возачки дозволи

Според регулативата на ЕУ, сите возачки дозволи издадени пред 19 јануари 2013 година мора да бидат заменети со возачк дозволи отпорни на фалсификат до 2033 година. За луѓето родени помеѓу 1953 и 1958 година, тоа всушност значи дека треба да побрзаат со замената затоа што треба да ги сменат возачките дозволи најдоцна до 19 јануари 2022 година. Меѓутоа, бидејќи апликацијата може да доведе до долго чекање и доцнење поради короната, Конференцијата на министри за транспорт предложи казните да не се наметнуваат до 19 јули 2022 година.

Полесно до раскинување на договор

Секој што ќе склучи договор на интернет ќе може полесно да го раскине од 1 јули. Имено, од тој датум, таканаречените долгорочни обврски подлежат на „копче за откажување“, со кое корисниците можат да го раскинат договорот без да пишуваат писма за раскинување на договорот. Договорите склучени од 1 март може да имаат и отказен рок од еден месец. Доколку не успеете да го раскинете навреме, договорот се продолжува само на неопределено време, а не на две години, па лесно можете да го раскинете во рок од еден месец.

Нема повеќе убивање машки пилиња

Во Германија годишно во фармите се убиваат 45 милиони машки пилиња, кои се вишок само затоа што не несат јајца. Но, на тоа ќе му дојде крајот следната година.

Од 1 јануари 2022 година ќе се применува нов закон за забрана на оваа практика. Германија е првата земја во светот која го направи овој чекор. Како што пред неколку месеци најави поранешниот министер за земјоделство, поради тоа јајцата најверојатно ќе поскапат за неколку центи.

Поврат на електрични апарати

Во зависност од големината на продавницата и асортиманот, попустите и супермаркетите ќе мора да прифатат вратени стари електронски уреди, како што се електрични четки за заби, жилети или мобилни телефони – дури и ако се купени на друго место. Меѓутоа, поголемите уреди, како што се старите телевизори, може да се предадат само ако се купи нов уред. Онлајн трговците исто така треба бесплатно и лесно да го подигнат и рециклираат е-отпадот.

Даноци: повисок основен додаток

Нешто повеќе неоданочени пари ќе имаат даночните обврзници во 2022 година, бидејќи основната неоданочлива сума ќе се зголеми за 204 евра. Во случај лицето да не е во брак, односно нема брачен другар, данокот на доход се плаќа само на оданочив приход над 9.948 евра годишно. Во случај на брачни парови или пријавени партнери, сумата се удвојува на 19.896 евра.

Подолга гаранција за купените производи

Секој што ќе купи производ за кој подоцна ќе се покаже дека е неисправен или има грешка од 1 јануари 2022 година, има подобри услови за враќање на производот. Имено, со проширување на законот, сега неисправниот производ наместо во рок од шест месеци може да се врати во рок од 12 месеци.

Зголемен детски додаток

Од 1 јануари благо ќе се зголеми детскиот додаток, заедно со детскиот додаток за семејствата со ниски приходи. Се зголемува од 205 евра, на 209 евра месечно по дете. Тоа важи само доколку не се донесе одлука за краткорочно зголемување на детскиот додаток на 1 јануари, велат од Министерството за семејство.

Субвенција за пензиско осигурување на фирмите

Секој што има пензиско осигурување во фирмата од 2019 година ќе добие субвенција од 15 проценти од работодавачот. Од 2022 година оваа субвенција мора да се плаќа и за стари договори, објаснуваат од Stiftung Warentest.

Целосна поддршка добиваат оние чии плати се под горната граница на проценката за задолжително здравствено осигурување – таа изнесува 58.050 евра бруто во 2022 година. Ако заработката е поголема, помошта може постепено да се намалува.

Електрични автомобили

Новиот министер за економија и заштита на климата Роберт Хабек ја продолжува значително зголемената државна субвенција за електричните автомобили до крајот на 2022 година. Затоа, купувачите на исклучиво електрични автомобили ќе продолжат да добиваат средства до 9.000 евра во 2022 година, додека plug-in хибридите ќе добијат најмногу 6.750 евра.