Властите во Украина го уапсија заменик-директорот на Чернобил: “ТОЈ НЕ ПРЕДАДЕ! ИМ ПОМОГНА НА РУСИТЕ ДА ЈА ПРЕВЗЕМАТ ФАБРИКАТА“

Украинските власти го уапсија и приведоа заменик-директорот на поранешната нуклеарна централа во Чернобил под сомнение дека ја напуштил работата и работел со руските окупатори за да им дозволи да ја преземат поранешната централа кон крајот на февруари, соопшти Украинската државна истражна канцеларија.

Според соопштението, станува збор за војник кој без дозвола го напуштил местото на службата и се сокрил во Закарпатската област.

Google search engine

„Војникот избегал од електраната и не обезбедил физичка заштита на објектот, што спаѓа директно во неговите оперативни надлежности. Покрај тоа, претставници на ДБР истражуваат можна вмешаност на официјални лица во субверзивни активности против Украина. Конкретно, тие утврдуваат дали тој и помогнал на руската армија да го окупира Чернобил на крајот на февруари“, се вели во соопштението.

Полицијата извршила претрес во административните простории на нуклеарната централа во Чернобил како и во резиденцијата на осомничениот за предавство и запленила документи. Инспекторите, исто така, испрашуваа сведоци и претставници на Чернобил и извршија форензичко психолошко испитување.