Вкупниот долг на граѓаните на САД руши рекорди: Експертите предупредуваат дека ова не е крај!

Вкупниот долг на населението на САД достигна 15,6 трилиони долари на крајот од минатата 2021 година, според Федералните резерви на округот Њујорк.

Само во четвртиот квартал од минатата година американските граѓани го зголемиле долгот за 333 милијарди долари, а во целата година за нешто повеќе од 1.000 милијарди долари.

Google search engine

Според податоците на филијалата на ФЕД во Њујорк, порастот на долгот на домаќинствата во последните три месеци од минатата година е најголем во еден квартал од 2007 година, додека годишниот раст на долгот е најголем досега од 2003 година, кога овие рекорди за прв пат почнаа да се случуваат.

Во врска со високиот долг на Американците, експертите предупредува дека оваа година се очекува ФЕД да почне да ја зголемува референтната каматна стапка со цел да се ограничи инфлацијата, која достигна највисоко ниво во последните 40 години, што директно ќе влијае на трошоците за задолжување од хипотеки на кредитните картички.

На пазарите на капитал се проценува дека американската централна банка ќе почне да ги зголемува каматните стапки во март, а дека годинава ќе има најмалку пет зголемувања на стапките во вкупен износ од 1,25 процентни поени.

Голем дел од зголемувањето на долгот на домаќинствата произлегува од хипотекарните заеми, кои го зголемија салдото за 890 милијарди долари за една година и за 258 милијарди долари во четвртиот квартал, на речиси 11 трилиони долари.

Долгот на кредитните картички се зголеми за 52 милијарди долари во последните три месеци од минатата година, што е нов квартален рекорд што го зголеми вкупниот долг во таа категорија на 860 милијарди долари.

Единствена категорија долг на домаќинствата кај која има мал пораст се студентските кредити кои за една година пораснале само за 20 милијарди долари, додека во четвртиот квартал дури и благо се намалиле.