Висок член на Шкаљарски клан и водач на огранокот во Подгорица – СВЕДОК НА ЛИКВИДАЦИЈАТА НА ШАКОВИЌ ОТКРИВА ШТО СЕ СЛУЧИЛО ПРЕД УБИСТВОТО

Убиецот кој го бара полицијата три пати поминал покрај Милиќ Миња Шаковиќ, чекал двајца инспектори да влезат во Стариот град, а потоа се вратил и околу 23.30 часот пукал во еден од високите членови на Шкаљарскиот клан, не оставајќи му можност да преживее.

На инспекторите им раскажал очевидец на убиството на 35-годишниот подгоричанец, кој вечерта трчал по убиецот. Според информациите на подгорички Вијести, мажот чиј идентитет и е познат на таа редакција, седел со друштвото во ресторанот Корковадо, каде што Шаковиќ вечерал со своите пријатели.

Google search engine

Milić Minja Šaković

На инспекторите на будванската полиција им рекол дека по трет пат забележал сомнителен маж како поминува покрај терасата на кафеаната под ѕидините на Стариот град на Будва. Очигледно му било сомнително што лицето го менува начинот на одење, но и старата, женска платнена чанта што ја носел. Медиумите дознаваат и дека тој во полиција изјавил дека откако лицето поминало по трет пат, речиси следејќи ги двајцата инспектори на будванската полиција и ставајќи капа на очите за да го покрие лицето, отишол да ги плати сметките плашејќи се дека нешто може да се случи.

Во неговата изјава се вели дека токму тогаш слушнал истрели, а потоа го видел Шаковиќ како лежи на тротоарот, па потрчал по убиецот кој испукал еден истрел во воздух, најверојатно за да ги исплаши туристите кои веќе биле во неред. Очевидецот им рекол на инспекторите дека по него истрчал и полицаец кој седел во кафуле до него, чиј идентитет е познат и на редакцијата на Вијести. Според истите информации, тој го опишал убиецот како голобрад маж на околу 35 години и висок околу 170 сантиметри. На инспекторите им рекол и дека џелатот носел бела кошула со долги ракави, бела капа, бледи фармерки и црни патики. Им кажал и дека го бркал убиецот на скаларот до просторот меѓу хотелот „Могрен“ и паркингот, каде испаднала торба во која имало пиштол.

„Во еден момент убиецот се сврте кон нас и почна да го вади пиштолот од чантата. Викав и полицаецот го репетираше пиштолот. Убиецот истрча уште побрзо, а потоа му испадна чантата“, стои во изјавата на очевидец.

На инспекторите им рекол и дека останал на тоа место да ја чува чантата, за да можат инспекторите да ја извадат, а по извршителот на Будванин истрчал полицаец, кој исчезнал кога го нашол просторот зад зградата каде што се наоѓал „Воли“ беше. Наводно, видел како убиецот удрил во такси возило, на чија хауба оставил траги.

Претходно во вестите беше објавено дека по убиецот трчал полицаец, кој му наредил да застане, со предупредување дека ќе пука. Но, тој не употребил оружје, за да не ги загрози минувачите.

Милиќ Шаковиќ, кој, според полициските досиеја, бил високо позициониран во Шкаљарски клан и водач на подгоричкиот огранок на таа криминална група, бил убиен на 17 јуни во будванска Корковада, очигледно од бројни туристи. Џелатот му пукал во глава додека бил на вечера со пријателите.

Веста беше соопштена дека неговите пријатели, кои по ликвидацијата дале изјава во полиција, на инспекторите им кажале дека виделе сомнителен маж кој поминал покрај нив кон Стариот град. Еден од нив дури и го предупредил Шаковиќ, но тој не придавал значење на тоа, туку продолжил да вечера.

Набргу потоа се појавил сомнителен човек кој од правец на Стариот град се движел кон масата во првиот ред кон плоштадот каде што седеле сите. Иако еден од пријателите повторно го предупредил Саковиќ и рекол „овој е сомнителен, погледнете го“, Саковиќ не реагирал.

Тогаш мажот почнал брзо да се движи и се приближил до масата, извадил пиштол и на растојание од половина метар го застрелал Шаковиќ во задниот дел од главата. Како што му беше кажано на „Вијести“, тој прво испукал три куршуми во главата на Саковиќ. Кога подгоричанецот паднал на тротоар, џелатот испукал уште два куршуми кон него, а потоа уште три во веќе мртвиот Саковиќ.