Виролог од Кембриџ открива: Пандемијата на Ковид е слична на онаа во 1890 година – Зошто е ова добра вест?!

Дали сојот омикрон на коронавирус ќе биде божиќен подарок затоа што има тенденција да го претвори овој вирус во нешто слично како однесувањето на сезонскиот грип, или појавата на нов вид е аларм што вели дека вирусот не се предава?

Крис Смит, британски виролог и предавач на Универзитетот во Кембриџ, напиша статија за омикрон и можниот развој на епидемијата. Подолу се неговите набљудувања:

Google search engine

Омикрон првпат се појави пред околу еден месец во Јужна Африка. Нултиот пациент бил млад човек кој дошол на лекар без симптоми вообичаени за Ковид. Најчесто имал болки во грлото и се чувствувал уморен. Истиот ден во ординацијата влегле уште седум лица со исти симптоми. Тие беа тестирани и беше откриена нова варијанта.

Наскоро беше откриено дека вирусот зад новите инфекции е полн со промени или мутации – околу 50 од нив – со високи концентрации фокусирани на делот од генетскиот код кој вирусот го користи за кодирање на зашилената компонента на неговата надворешна обвивка.

Шилецот е главниот дел од вирусот кој го користи за да ги фати и да навлезе во нашите клетки. Неговата клучна улога значи дека тоа е и структурата на која цели на сегашната генерација вакцини против Ковид, што го прави мутантниот вирус со драматично изменета структура на шилците, прави огромен потенцијален ризик за светот кој досега вакцинираше повеќе од 50 отсто од своето население.

Подеднакво алармантна беше брзината со која почнаа да се појавуваат случаи на оваа нова варијанта. Неколку стотици дневни случаи во Јужна Африка се претворија во повеќе од 10.000 дневно, речиси сите со оваа нова варијанта, што ја поттикна СЗО да ја прогласи за варијанта на загриженост и да ја нарече омикрон.

Некои научници рекоа дека требало да се вика „О Боже“, врз основа на неговиот застрашувачки генетски профил.

Но, тогаш дојде парадоксот: и покрај многу случаи, меѓу вакцинирани, невакцинирани и претходно заразени луѓе (што укажува дека омикрон доста успешно го заобиколува постоечкиот имунитет), процентот на луѓе на кислород или на оние на кои им треба поинтензивна болничка нега беше многу помал отколку со делта.

Луѓето исто така закрепнаа побрзо, а бројот на постари пациенти се чини дека е значително помал.

Премногу е рано да се процени ризикот од долгорочни последици, како што е долгорочен ковид, но овие податоци изгледаат многу охрабрувачки. Можеби доволно охрабрувачки за сериозно да се зафатиме со идејата дека ова може да биде увид во тоа каде на крајот води пандемијата на Ковид: до поблага болест.