ВИДЕО: Колку време е потребно за да се украде Тесла?

Tesla не е единствениот производител кој има проблем со овој вид кражби, тие најчесто се прават со фаќање сигнали од далечински клучеви, но очигледно и мобилните телефони се покажуваат како ранливи.

Експертот за безбедност на NCC Group, Султан Касим Кан успеа да го хакира и отклучи Tesla Model I за само десет секунди.

Google search engine

Тоа го направи со помош на лаптоп, поврзан релеj уред и малку програмско знаење. Користењето на релеј уред може безжично да го премости сигналот помеѓу автомобилот и телефонот на сопственикот (кој делува како далечински клуч), предизвикувајќи возилото да мисли дека телефонот е во опсег од возилото, иако може да биде стотици метри или дури и милји далеку.

Нападот се заснова на хакирање на мобилен телефон, но може да работи и со далечински клуч, кој се базира на ултра ниска потрошувачка на енергија Bluetooth (BLE). Процесот може да го управуваат неколку крадци. Едниот ќе постави мал релеj поврзан на интернет некаде каде што живее сопственикот (кафе, ресторан). Кога сопственикот и мобилниот телефон/клучот се во опсегот на релејот, на другиот крадец му требаат само неколку секунди да се оддалечи.

Tesla не е единствениот производител кој има проблем со овој вид кражби, тие најчесто се вршат со фаќање сигнали од далечински клучеви, но очигледно и мобилните телефони се покажуваат како ранливи.

Во 2018 година, Tesla воведе опција наречена PIN-to-drive, која, доколку е овозможена, делува како дополнителен безбедносен систем за да се спречи кражба. Но, прашање е колку помага и овој систем.