ВИДЕО: Гордоста на НАТО заврши во морето, а пилотот висеше на палубата

Се појави видео на кое се гледа моментот кога борбениот авион F-35B на Кралското воздухопловство завршил во морето при обид за полетување, пишува Sky News .

Станува збор за инцидент што се случил на 17 ноември годинава на британскиот носач на авиони ХМС Кралицата Елизабета, кој во тој момент се наоѓал некаде во Медитеранот.

Google search engine

Скај њуз тврди дека, според нивните информации, видеото е автентично. На самата снимка се гледа како авионот оди многу бавно кон рампата за полетување и потоа паѓа преку неа, додека пилотот успешно се катапултира и на тој начин ја избегнува трагедијата.

Иако точната причина се уште не е официјално потврдена, британските медиуми шпекулираат дека се работи за човечка грешка, а не за технички дефект на самиот авион.

Ова е прва несреќа на носачот на авиони Кралицата Елизабета, гордоста на британската морнарица, во кој моментално се сместени осум британски F35 и 10 американски. Ова се петтата генерација борбени авиони, најмодерните во светот, кои Обединетото Кралство, меѓу другото, ги нарача за своите два носачи на авиони од класата Кралицата Елизабета (досега се нарачани 48 парчиња, а во план се уште 60 до 80).

F-35B е една од варијантите на борбениот авион F-35 Lightning, со можност за полетување со пократко полетување и вертикално слетување. Меѓу другото, беше замислен како замена за британските борбени авиони Хариер. Според моментално цитираните цени на Lockheed Martin, еден F-35B (без обука, оружје и резервни делови) чини нешто повеќе од 100 милиони долари.