(Видео) Царина заплени обврзници со вредност од 92 милиони долари – патник од Турција ги скрил во четири папки

Царинската управа заплени обврзници со вредност 92 милиони долари. Директорот на Царинската управа, Стефан Богоев објави дека заплената се случила на 28 јули, а станува збор за 184 обврзници со поединечна номинална вредност од 500.000 долари.

Обврзниците биле пронајдени кај патник – турски државјанин кој пристигнал со редовен лет од Истанбул и не пријавил стока. При контролата, обврзниците биле забележани во четири папки, сместени во рачна црна торба.

Google search engine

Извршени биле разговори, прибрани биле и докази, како и консултации со државните и меѓународните инстутуции, како што се ИНТЕРПОЛ и СЕЛЕК.

 

Согласно одредбите од Законот за Царинска управа, поднесена е соодветна пријава до надлежниот суд. Судот ги одземал обврзниците, а на лицето му е изречена парична казна глоба.

Обврзниците, како што истакна Богоев, ќе и бидат предадени на Агенцијата за одземен имот.

Богоев укажа на постоечки тренд во глобални рамки на злоупотреба на обврзници како инструмент на перење пари.