(Видео) Атентат на руски дипломат, во тек е евакуација

Директорот на Рускиот дом во Централноафриканската Република, Дмитриј Сити, врз кој беше извршен атентат, е донесен на аеродромот во Банги поради евакуација.

Според соопштението на руската амбасада, здравствената состојба на директорот на Рускиот дом е сериозна и лекарите се борат за неговиот живот.

Google search engine

Во соопштението се додава дека е донесена одлука за итна евакуација поради сериозноста на ситуацијата.

Претходно, руската дипломатска мисија соопшти дека директорот на Рускиот дом треба итно да биде евакуиран во Русија.

Медиумите потсетуваат дека, според податоците, пратката со експлозивна направа, адресирана до директорот на Рускиот дом во Централноафриканската Република, била испратена од главниот град на африканската држава Того.

Во врска со атентатот на Сити, руското Министерство за надворешни работи соопшти дека Москва очекува да бидат идентификувани и казнети одговорните за убиството на директорот на институцијата.