Верувале или не, ова е највалканиот дел од телото: Многу луѓе го занемаруваат под туш

Научниците од Харвард открија дека луѓето имаат повеќе од 615 видови бактерии во устата, од кои некои се исти, а некои се многу полоши од оние што ќе ги најдете во тоалетот.

Откриле и уште некои од највалканите делови од телото, кои се вистинско легло на бактерии.

Google search engine

Пазувите

Под пазувите се кријат околу 80.000 бактерии кои предизвикуваат непријатен мирис при потење. Дезодорансите и парфемите се само вториот чекор во отстранувањето на непријатните мириси, а поважно е да се ослободите од бактериите. Се препорачува миење на пазувите со антибактериски сапун.

Уши

Восокот во ушите е неопходен бидејќи ги штити ушните канали од бактерии, инсекти и вода, но токму поради неа ушите се еден од највалканите делови на телото. Доколку не ги чистите редовно, многу лесно може да добиете габична инфекција.

Јазик

Заедно со устата, јазикот е еден од највалканите делови на телото, кој ретко се чисти редовно. Погрижете се да го четкате кога ги четкате забите.

Нокти

Под ноктите се кријат бројни бактерии, невидливи со голо око. Погрижете се да не бидат премногу долги и редовно да ги миете рацете.

Теме

Чешањето на скалпот не е предизвикано од првут, туку од првут измешан со бактерии на скалпот. Колку подолго го одложувате миењето на косата, толку поголеми се шансите бактериите да се шират низ вашата глава.

Папок

Многу луѓе го занемаруваат при туширање, а изобилува со бактерии. Редовно чистете го.

Носна шуплина

Првото место на листата му припаѓа на носот! Многу луѓе не се свесни дека носот постојано е полн со бактерии, па затоа е неопходно секојдневно да се грижиме за неговата хигиена.