ВЕЉА НЕВОЉА ГРАДЕЛ ИМПЕРИЈА: Беливук ги вовлекол сопругата и свекрвата во валкана работа – ИЗГРАДИЛ И ЗГРАДА ЗА МИЛИОН ЕВРА?!

Бојана Беливук, сопругата на водачот на озлогласениот клан Вељко Беливук, беше под истрага на Обвинителството за организиран криминал поради сомнение дека му помагала на својот сопруг да „пере“ пари стекнати со криминални активности преку купување недвижен имот и автомобили.

Со наредба да се спроведе истрага поврзана за перење пари на позната криминална група. Бојана Беливук се товари дека знаела дека нејзиниот сопруг нема законски приходи, но дека парите добиени со извршување на кривични дела, сепак ги зела и ги вложила во купување на недвижен имот и на тој начин се обидела да ги легализира незаконски стекнатите пари. Обвинителството ја проценило вредноста на имотот на повеќе од 1.500.000 динари, пренесува Блиц.

Google search engine

Во налогот за спроведување на истрагата бил наведен имотот што бил во сопственост на Беливуките.

Така, се наведува дека Вељко и Бојана во јануари 2016 година купиле градежна парцела во Врчин од 1 хектар и 12 ари. Набавката била запишана во договорот во кој цената била 4.800 евра. Обвинителството тврди дека за парцелата сепак платиле 10.000 евра во кеш.

Исто така, се наведува дека брачниот пар Беливук преку банка купил стан на Ѕвездара за 132.445 евра, кој бил платен на неколку рати во рок од две години – од август 2016 до август 2018 година.

И Бојана Беливук е под истрага за „држење пари во кеш“ стекнати со криминални активности. За ова дело обвинета е и нејзината мајка, или свекрвата на Вељко Беливук, Снежана Ѓорѓевиќ, пишува Блиц.

Како што објаснуваат од Обвинителството, во октомври 2019 година на име на Снежана Ѓорѓевиќ биле купени стан во Белград и два декари земја по цена од 90.000 евра.

Се сомневаат дека парите во износ од купопродажниот договор, односно 60.000 евра ги добила во кеш од брачниот пар Беливук, иако знаела дека немаат законски приходи за купување на парцелата и објектот и дека таа преку сметката им ја испратил на продавачите претставувајќи се како купувач, додека тие, како што тврди Обвинителството, останатите пари од 30.000 евра на продавачите им ги уплатиле лично осомничените Беливук и Миљковиќ на денот на продажбата на недвижноста.

Од Обвинителството објаснуваат дека откако купиле парцела и стан, брачната двојка го срушила купениот недвижен имот, по што почнале да градат катна зграда, која ја финансирале со перење пари добиени од криминални активности. Се сомнева дека со тие пари купувале репроматеријали, платиле диви работници… Вредноста на овој објект се проценува на 102.369.744 динари или речиси 900.000 евра!

Но, не е само недвижен имот купен со „валкани пари“. Обвинителството се сомнева дека Бојана Беливук купила автомобил „фолксваген тигуан“ во април 2020 година за цена од речиси 25.000 евра во готово. Наводно, парите претходно и ги предал сопругот.

Исто така, Бојана Беливук е осомничена дека во 2016 година купила „Ренџ Ровер“ по цена од 1.237.109 динари и дека го платила во готово една година подоцна.

Таа е обвинета и дека од септември 2017 година до февруари 2021 година платила кирија за паркинг место на Звездара во вкупен износ од 485.189 динари.

Кај Бојана Беливук биле пронајдени пари и на 23 април 2021 година – речиси два месеци по апсењето на озлогласениот клан. Обвинителството се сомнева дека парите ги добила од сопругот, а се 19.770 евра, 101 американски долари, 4.000 северномакедонски денари и 374.840 динари – односно повеќе од 23.000 евра!