Важно за сите кои примиле вакцина од „Синофарм“: Најновите податоци пристигнаа – еве колку штити од потешката форма на коронавирусот

Обединетите Арапски Емирати веќе ги имаат првите целосни резултати од дејството на кинеската вакцина „Синофарм“.

Да потсетиме, Емиратите исто така учествуваа во третата фаза на тестирање на вакцината, а неодамна започнаа со производство на вакцини од „Синофарм“ на нивната почва.

Google search engine

Со оглед на тоа што од Кина пристигнаа малку информации за деталите на нивното истражување, податоците што доаѓаат од Абу Даби се повеќе од важни за нашите експерти, односно за понатамошниот процес на имунизација. И резултатите се многу охрабрувачки!

И покрај сите разлики меѓу двете земји, податоците добиени во Абу Даби се многу охрабрувачки за сузбивање на епидемијата на коронавирусот во нашата земја.

Научниците заклучија накратко дека кинеската вакцина „Синофарм“, по најмалку две недели од приемот на втората доза, има повеќе од 90 проценти ефикасност во спречување на хоспитализација во случај на инфекција, 95 проценти во спречување на вакцинираниот пациент да избегне интензивна нега, и 100 проценти спречува смрт!

Како што откриваат научниците, истражувањето покажало и значителен пад на бројот на случаи на ковид-19 кај луѓето кои ја примиле втората доза, додека оние кои се заразиле имале многу лесни симптоми и во повеќето случаи не барале хоспитализација.

„Вакцинацијата ги намалува хоспитализациите за 93 проценти, интензивната нега за 95 проценти и нема пријавено смртни случаи кај лица кои се вакцинирани, а поминаа најмалку две недели од втората доза“, велат научниците од Емирати, а пренесува National news од Емиратите.

Истражувачите заклучиле дека имунитетот не е загарантиран по болеста, дека ризикот од инфекција се зголемува со појава на повеќе мутации и дека инфекцијата подоцна може да доведе до долгорочни здравствени компликации.

Како што додадоа, „вакцината на Синофарм“ нуди имунитет најмалку шест месеци, но потребни се нови истражувања по ова прашање.

– Компликациите по прележувањето може да доведат до откажување на разни органи, формирање на згрутчување на крвта, како и други проблеми за кои може да биде потребен повеќемесечен третман – велат истражувачите од Абу Даби.

Веќе повеќе од еден месец, Емиратите бележат околу 2.000 нови инфекции секој ден, но тие тестираат повеќе од 200.000-250.000 луѓе секој ден, а имаат заразени помалку од еден процент!