Вака се живее на рускиот север, не можат да ги најдат автомобилите од снегот!

Во Норилск, во областа на арктичкиот круг, вее снег веќе една недела. Наврнало толку многу снег како да веело цели два месеци.

Google search engine

Службите за чистење пат не можат да се справат со снежните наноси, исчистени улици може да се забележат дури после 20 минути, поради белината.

Големи проблеми имаат и сопствениците на автомобилите кои едвај можат да ги најдат своите возила во наносите од снег. Толку многу навеал снег, што мештаните, особено децата, едвај се снаоѓаат.

И покрај сè, во Норлиск е прилично топло за нивни услови – само минус 11 степени!

Освен тоа, наскоро ќе започне и поларната ноќ, која ќе заврши на 13-ти јануари. За време на тие 45 денови, бројот на сончеви часови ќе варира секој ден, но сигурно ќе биде прилично темно.