Д-р Монто, професор на Универзитетот во Мичиген: Вака ќе изгледа крајот на пандемијата

Епидемијата на коронавирус ќе продолжи. Малку е веројатно дека САД, а камоли светот, ќе можат целосно да го елиминираат коронавирусот, пишува CNN.

Но, ќе дојде ден кога повеќе нема да биде пандемија, кога случаите веќе нема да излагаат од контрола, а болниците нема да бидат изложени на голем ризик од пренатрупаност, пренесува хрватски „Индекс“.

Google search engine

Многу експерти предвидуваат дека во иднина коронавирусот ќе се однесува како сезонски грип.

Но, помалку е јасно како и кога тоа ќе се случи.

„Нема јасни критериуми кои би можеле да кажат дека нешто е епидемија или пандемија. Сето тоа е во очите на набљудувачите – и тоа е дел од проблемот“, изјави за CNN д-р Арнолд Монто, професор по епидемиологија на Универзитетот во Мичиген и в.д. Претседател на Советодавниот одбор за вакцини и сродни биолошки производи на Управата за храна и лекови на САД.

„Значи сето ова не се заснова на правила. Обично се заснова на тоа што треба да направите за да го контролирате избувнувањето и ширењето“, рече Монто.

„Она што е различно во случај на епидемија на коронавирус е тоа што вакцините се многу поефикасни од она што обично го гледаме“, додава тој.

Добрата вест за Монт е моќта на вакцината. Лошите вести доаѓаат со способноста на вирусот да се менува и еволуира.

„Никој не може да предвиди како би можела да изгледа иднината на Ковида – 19, а појавата на варијанти на коронавирус, како што е делта, ја помести траекторијата“, рече тој.

„Како што се појавија варијантите – јас тоа го нарекувам парада на варијанти – сега гледаме многу поопширна трансмисија и многу порамномерно распространета на глобално ниво. Тоа го отежнува прогласувањето крај на пандемијата“, рече Монто.

Монто и другите претставници на јавното здравство предвидуваат дека светот во иднина би можел да го следи ширењето на САРС-КоВ-2, вирусот кој предизвикува ковид-19, на начин сличен на оној како што се следи сезонскиот грип.

„Немаме идеја дали ќе видиме таков сезонски модел со САРС-КоВ-2, но тоа не потсетува дека повеќето од нашите респираторни вируси почнуваат да се однесуваат како сезонски“, рече Монто.

„Не знаеме дали САРС-КоВ-2 почнува да се однесува така, но ни дава барем едно сценарио дека може да почне да се однесува така“, додава тој. Како што вели тој, треба да „почекаме и видиме“ за да дознаеме како би можела да изгледа ендемската фаза на коронавирусот.

Ендемично значи дека болеста е постојано присутна кај населението – но тоа не влијае на алармантен број луѓе како што обично се гледа во пандемија.

Дури и на почетокот на 2020 година, додека пандемијата се интензивираше, претставниците на Светската здравствена организација предвидоа дека новиот коронавирус „може да стане уште еден ендемичен вирус во нашите заедници“ и никогаш нема да исчезне.

„Кога размислувате за пандемии, вие сте во фаза на пандемија, а потоа ја имате фазата на забавување, потоа ја имате фазата на контрола, а потоа се надеваме дека ќе имаме елиминација, а можеби и искоренување на вирусот“, рече д-р. Ентони Фаучи, директор на Националниот институт на САД за заразни болести.

„Се надеваме дека ќе го смалиме вирусот на толку мали количини што, иако нема да биде целосно елиминиран, нема да има големо влијание врз јавното здравје или начинот на кој ги водиме нашите животи“, рече Фаучи.

Додека американското Министерство за здравство и човечки услуги ја обнови својата одлука минатиот месец дека во Соединетите држави сè уште постои вонредна состојба, федералните здравствени власти веќе размислуваат како да го измерат крајот на пандемијата и како да продолжат да го следат коронавирусот штом ќе стане ендемичен.