Училницата каде пет деца загинаа ќе биде запечатена и нема да се користи – ќе биде…

Дејан Ристиќ, директор на Музејот на жртвите на геноцидот, исто така член на советот на родители на ОУ „Владислав Рибникар“, изјави дека училницата во која минатата недела се случи масакрот никогаш повеќе нема да се користи. Во неа загинаа животите на пет деца од клас 7/2, а беа ранети шест ученички и ученички.

– Сите заедно, на ниво на училиште донесовме одлука училницата во која се случи злосторството никогаш повеќе да не се користи како училница. Ќе стане спомен училница, посветена на убиените, но и на ранетите, кои ако даде Господ, ќе закрепнат, и на нашиот Драган, тој прекрасен чувар кој чуваше над нашите деца во времето кога беа на училиште – изјави Ристиќ за емисијата „За“ на РТС.

Google search engine

Според него, ако се обиде да направи паралела, во минатото на Србија, на што наликувала на оваа трагедија, тогаш тоа би било пукањето на студенти во Крагуевац во октомври 1941 година.

-Во Крагуевац, станува збор за деца кои биле извадени од училиште и од стрелиште. Овој пат нашите деца беа застрелани на училиште. Многу е важно да се биде свесен што се случи, какви погубни последици има тоа за општеството – изјави Ристиќ и додаде дека ова е трагедија која целосно го уништи српското општество.