Телото на на Матеј Периш веќе не е во Белград!? Припадник на полицијата ги објаснува црните сценарија, можно е да поминат месеци пред да исплива на површина

18-от ден од потрагата по исчезнатиот спличанец Матеј Периш (27), чија трага се губи ноќта меѓу 30 и 31 декември во Белград, за жал не даде резултати во неговата потрага.

Иако при пребарувањето се користат сите расположливи ресурси и технологија, од Матеј нема ни трага, ни глас.

Google search engine

Припадниците на речната полиција и нуркачката единица на српската Жандармеријата со помош на сонар и двоглед ги пребаруваат коритата и бреговите на реките Сава и Дунав. Нуркачи го пребаруваат дното на реката, а во истрагата освен белградската полиција се вклучени уште три града во Србија – Панчево, Смедерево и Пожаревац.

Пензиониран припадник на нуркачката единица забележува дека прашање е дали телото на Матеј наскоро ќе исплива на површина.

Доколку е вистина дека младиот човек консумирал алкохол и опијати непосредно пред да влезе во Сава, како што беше претходно наведено, колку и да е добар пливач, невозможно е да преживее, за кратко време започнува хипотермијата. Точно е дека можеби ќе се освестил и ќе се отрезнел кога ќе влезел во студената вода, но не толку за да може да плива бидејќи веднаш влегол во матицата на реката, истакнува соговорникот на белградски Курир.

Според наводите на овој пензиониран нуркач, постои можност телото на исчезнатиот сплиќанец да излезе во наредните денови.

Поради конзумирање на алкохол и наркотици, како и ладна водата, жолчката многу потешко пука, па затоа е прашање кога телото би испливало на површината, освен ако, се разбира, не се заглавило некаде. Бидејќи деновиве имаме снег што се топи, нивото на водата автоматски се зголемува, што би можело да го повлече и телото, доколку некаде не е заглавено, да исплива на површината, додаде тој.

Доколку ова сценарио не се случи, може да поминат месеци пред да излезе телото, посочува поранешниот припадник на нуркачката единица, за белградски Курир.

Доаѓа до скапување, па речните риби почнуваат да го гризат. Во лето, телото што плови во мирни води ќе исплива за максимум 24 часа, а во реките, на пример, за два или три дена. Во зима е потешко, особено кога се знае дека има отежнувачки околности. Може да се случи дури и матицата да го однесе до Ѓердап, додава тој.