Тајната на совршена зимница: Ќе трае подолго и ќе биде повкусна

Зимската сезона во голема мера започнува и домаќинките веќе купуваат зеленчук и гледаат рецепти кои можат да ги користат. Главната улога во подготовката на зимница ја играат зачините, бидејќи вкусот и истрајноста на самиот рецепт зависат од нив. Обично како зачини се користат ловоров лист, ким, лук, ѓумбир, лути пиперки (сушени), оригано, бибер … Имајте на ум дека колку подолго чувате лути пиперки во тегла со зеленчук, толку ќе бидат полути.

Кога станува збор за суви зачини, обично се става ½ лажичка во тегла. Ако користите лук, ставете 1 чешне во тегла и исечете го по должина пред да го додадете. Ако додадете свежи билки, доволни се 2 до 4, во зависност од тоа колку е силен зачинот.

Кога станува збор за киселоста на зимницата, можете да експериментирате со различни видови оцет, но најдобар е трпезниот оцет, оној кој се користи во исхраната.