СЗО за третата доза вакцина против Корона: “Податоците покажуваат дека засега не е потребно тоа”

Моменталните податоци не покажуваат дека постои потреба за трета доза на вакцина, изјави денес Сомја Саминатан од Светската Здравствена Организација.

Советникот при СЗО, Брус Алвордзборувајќи за третата или така наречена “бустер” доза која се дава во богатите држави, рекол на истата конференција за новинарите во Женевадека во светот има доволно вакцини, но дека не се рамномерно распоредени, пренесува Ројтерс.

Реклама

Тој рекол дека најпрво треба да се примат двете главни дози и тоа предност да има најранливата група на граѓани ширум светот, па дури потоа и трета доза за оние кои се имунизирани со две.

“Но, сѐ уште сме далеку од тоа”, рекол Алворд.

Реклама