СЗО: Нереално да се очекува пандемијата да запре до крајот на годината

Директорот на Светската здравствена организација СЗО, Тедрос Аданом Гебрејезус изјави дека е жално што помладите и поздрави луѓе во некои богати земји се вакцинираат пред ранливите здравствени работници во земјите во развој. Тој рече дека, благодарение на напорите на програмата КОВАКС, вакцинирањето започнало во Гана и Брегот на Слоновата Коска, но жали што за тоа поминале три месеци по почетокот на имунизацијата во некои други земји како Британија, САД и Канада.

Гебрејезус додаде дека за прв пат во седум недели, бројот на случаи на ковид-19 ширум светот се зголеми минатата недела, што е разочарувачко, но не изненадува. СЗО работи на подобро разбирање зошто е зголемен бројот на пациенти и сите индикации се дека главната причина е олеснување на мерките, рече тој. Високиот службеник за итни случаи на СЗО, Мајкл Рајан, рече дека е премногу рано и нереално да се очекува пандемијата да запре до крајот на годината, но дека ефективните вакцини секако ќе придонесат за намалување на бројот на хоспитализирани и мртви.

Google search engine