СЗО не го препорачува „туристичкиот“ Ковид пасош – вакцината не е достапна насекаде

Таканаречените Ковид пасоши не треба да се користат за меѓународни патувања поради големиот број проблеми врзани за тоа што вакцините против корона вирусот не се лесно достапни на глобално ниво, изјави високиот официјален претставник на Светската здравствена организација Мајкл Рајан.

Светската здравствена организација (СЗО) денеска повтори дека вакцинацијата едноставно не е достапна ширум светот и не е достапна врз фер основа.

Google search engine

– Постојат „вистински практични и етички размислувања“ за земјите што го разгледуваат прашањето за користење на сертификатите за вакцини како услов за патување. Агенцијата за здравство на Обединетите нации засега не го препорачува. Вакцинацијата едноставно не е достапна ширум светот и не е достапна