Светски рекорд: Како Кина во тајност успеа да вакцинира 1,3 милијарди Кинези!?

Кинеските медицински лица вакцинирале 1,33 милијарди против коронавирусот, објави ТАСС, повикувајќи се на Државниот комитет за хигиена и здравје на Народна Република Кина.

До 6 јули 2021 година се направени 1.331.669.000 вакцинации против ковид-19 во 31 административна единица на НР Кина, се вели на веб-страницата на одделот.

Google search engine

Вакцинацијата на приоритетните групи во Кина започна на 15 декември 2020 година и се разви со забрзано темпо. До крајот на февруари, вакцинирани се 54,52 милиони луѓе, до крајот на март – 126,6 милиони, до крајот на април – 270,41 милиони, до крајот на мај – 681,9 милиони, а до крајот на јуни – 1,24 милијарди

Кина има над 1,4 милијарди жители. Немаат сите вакцинирани добија втора доза, но властите го следат завршувањето на нивниот циклус на вакцинација.