Светски политичари испратија писмо до најбогатиот човек на светот

Светските политичари, 400 од нив, испратија писмо до основачот на „Amazon“, Џеф Безос.

Во писмото, тие бараат од компанијата да ги промени деловните практики, а тој (Безос) да дејствува како глобален корпоративен граѓанин.

Google search engine

Во писмото до извршниот директор на „Amazon“ и најбогатиот човек на светот со нето вредност од 185 милијарди долари, водачите велат дека светот „знае дека „Amazon“ може да си дозволи да плаќа повеќе за своите работници, еколошките трошоци и даноците“, но дека компанијата „ги избегнува и заобиколува плаќањето на долговите кон работниците, општествата и планетата“.

Меѓу потписниците на писмото до Безос се американските конгресмени Илхан Омар и Рашида Тлаиб и потпретседателката на Европскиот парламент Хајди Хаутала, како и голем број членови на парламентот од Велика Британија, како и политички фигури од Турција, Франција и Грција.

Тие посочуваат дека богатството на Безос драматично се зголеми за време на пандемијата затоа што потрошувачите се снабдуваат со основни добра и се свртуваат кон купување преку Интернет во поголем број од кога било досега.

Политичарите ширум светот сакаат „Amazon“ да ги зголеми платите на своите работници во сите магацини, да се посвети на нула емисии до 2030-та година, тврдејќи дека уделот на „Amazon“ со јаглерод-диоксид е „поголем од емисиите на две третини од земјите низ целиот свет“, како и да обезбеди транспарентност во врска со приватноста и користењето на податоците на своите клиенти.

„Вработените во „Amazon“ влегуваат во опасни работни односи со работодавачот, уживаат во мали или воопшто не се зголемуваат платите и се соочуваат со одмазда за напорите да контактираат со раководството или да се организираат“, се вели во писмото.

Политичарите исто така го критикуваат износот на даночните придонеси на „Amazon“.

„Со глобалното затајување данок, му штетите на јавното здравство, образованието, домувањето, социјалното осигурување и инфраструктурата“, се вели во писмото.

„Amazon“ не одговори веднаш на барањето за коментар, но во изјавата за „Independent“ се вели дека како голема компанија, тие го поздравуваат надзорот на креаторите на политики.

„Прашањата покренати во ова писмо произлегуваат од низа погрешни тврдења на погрешно информирани енергетски групи кои се чини дека ја користат репутацијата на „Amazon“ за да го истакнат своето лично влијание“, велат од „Amazon“.