Светот шокиран: Кина ја менува стратегијата! Мора да научиме да живееме со вирусот. Не можеме да го победиме

Поради ширењето на варијантата делта во најмалку 17 провинции во Кина, владата на таа земја, која до неодамна го применуваше пристапот „нулта толеранција“ за ширење на вирусот, можеби ќе треба да го ревидира својот модел.

Имено, Кина повторно се соочува со појава на пандемија. Пред неколку дена, објави дека ќе тестира 11 милиони луѓе во Вухан, градот од кој започна озлогласената пандемија. Типичен кинески начин за борба против вирусот, незамислив за Западот.

Google search engine

Но, на многумина во Кина им станува јасно дека ќе биде потребен „координиран“ соживот со вирусот, по појавата на Жанг Венхонг , попознат како кинескиот лекар Фаучи. Жанг тоа го нарече „мудрост да живееш со вирусот“. Земајќи го за пример градот Источна Кина, Нанџинг, Жанг рече дека тоа треба да биде „храна за размислување“.

Податоците ни покажуваат дека, дури и сите да се вакцинираме, вирусот ќе остане ендемичен феномен, само со намален интензитет и со помала смртност. Дури и откако вакцината ќе стигне до сите, можни се нови инфекции, рече Жанг. Засега, Кина се држи до својот испробан рецепт за сузбивање на пандемијата – ги затвора градовите и населбите и ги ограничува движењата, односно напуштањето на градовите со запирање на меѓуградскиот сообраќај.

Со појавата на 96 нови случаи, од кои 71 се локални преноси, кинеските власти изолираа цели комплекси во Пекинг, каде живеат околу 10.000 луѓе, и започнаа масовни тестирања. Во Женгжу, кој беше погоден од поплавите, потребен е негативен тест за да го напушти градот, а се тестира целото население. Во Јангжу во провинцијата Јиангсу, сите летови беа запрени и беа спроведени масовни тестирања.