Светот се сомнева во извештајот на СЗО за потеклото на коронавирусот

САД и десетина други земји изразија сомнежи во студијата на Светската здравствена организација (СЗО) за можното потекло на коронавирусот во Кина, укажувајќи на доцнење и недостиг на пристап до примероци и податоци.

Заедничката студија на СЗО и Кина за потеклото на новиот коронавирус, објавена вчера, вели дека пренесувањето на вирусот од лилјаци на друго животно и потоа на луѓето е најверојатно сценарио и дека протекувањето на вирусот од лабораторијата е крајно неверојатно.

Google search engine

Студијата бара понатамошни студии, а генералниот директор на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус рече дека сите хипотези се отворени.

По објавувањето на студијата, Стејт департментот рече дека 14 земји бараат поттик да спроведат втора фаза од испитувањето и ја посочи потребата од дополнителни студии врз животни со цел да се утврди начинот на пренесување на вирусот на луѓето.

Тие држави изразија поддршка за експертите и персоналот на СЗО, поздравувајќи ја нивната неуморна работа за ставање крај на пандемијата и разбирање за нејзиното потекло за да се спречи повторување на пандемијата.

Но, тие рекоа дека студијата значително задоцнила и нема пристап до целосни, оригинални податоци и примероци.

Критичарите велат дека на кинеските власти им требало премногу време дури на почетокот на оваа година во земјата да пуштат тим на СЗО за да го истражи потеклото на вирусот.

Стејт департментот соопшти дека заедничката изјава е издадена од Австралија, Велика Британија, Канада, Чешка, Данска, Естонија, Израел, Јапонија, Летонија, Литванија, Норвешка, Словенија и Јужна Кореја.