Студија: Првите знаци на Алцхајмерова болест може да се појават во очите

Очите се повеќе од прозорец кон душата, тие се и одраз на когнитивното здравје на човекот и би можеле, според најновото истражување, да се кријат првите знаци на Алцхајмерова болест, пишува CNN.

„Окото е прозорец кон мозокот“, вели офталмологот д-р Кристин Грир, директорка за медицинско образование на Институтот за невродегенеративни болести во Бока Ратон, Флорида.

Google search engine

„Можете директно да гледате во нервниот систем со гледање во задниот дел на окото, кон оптичкиот нерв и мрежницата.

Истражувано е како окото може да помогне во дијагностицирањето на Алцхајмерова болест пред да се појават симптомите. До моментот кога меморијата и однесувањето се засегнати, болеста е веќе напредната.

„Алцхајмеровата болест започнува во мозокот неколку децении пред првите симптоми на губење на меморијата“, вели д-р Ричард Исаксон, невролог кој исто така е на Институтот за невродегенеративни болести.

Ако лекарите можат да ја идентификуваат болеста во нејзините најрани фази, луѓето потоа можат да направат избор на здрав начин на живот и да ги контролираат нивните фактори на ризик, како што се високиот крвен притисок, високиот холестерол и дијабетесот, рече Исаксон.

Ефекти на болеста врз мрежницата на окото

Колку рано можеме да видиме знаци на когнитивно опаѓање? За да дознаат, научниците испитувале донирано ткиво од мрежницата и мозокот на 86 луѓе со различен степен на ментално назадување.

„Нашата студија е прва што обезбеди длабински анализи на протеинскиот профил и молекуларните, клеточните и структурните ефекти на Алцхајмеровата болест врз човечката ретина и како тие кореспондираат со промените во мозокот и когнитивната функција“, рече авторката на студијата Маја Коронио- Хамауи, професор по неврохирургија и биомедицински науки во Cedars-Sinai во Лос Анџелес, во изјава.

„Овие промени во мрежницата се поврзани со промените во деловите на мозокот одговорни за меморијата, навигацијата и перцепцијата на времето“, вели Коронио-Хамауи.

Научниците собраа примероци од ретиналното и мозочно ткиво во текот на 14 години од 86 човечки донатори со Алцхајмерова болест и благо когнитивно оштетување – најголемата група примероци од ретинални ткива што некогаш биле проучувани, според авторите.

Научниците потоа споредија примероци од донатори со нормална когнитивна функција со примероци од луѓе со благо когнитивно оштетување и оние со доцна фаза на Алцхајмерова болест.

Зголемување на бета-амилоид

Студијата за очи, објавена во списанието Acta Neuropathologica, откри значително зголемување на бета-амилоидот, клучен маркер за Алцхајмерова болест, кај луѓето со Алцхајмерова болест и рано когнитивно опаѓање.

Микроглијалните клетки се намалиле за 80 отсто кај оние со когнитивни проблеми, покажа студијата.

Овие клетки се одговорни за поправка и одржување на други клетки, вклучително и чистење на бета-амилоидот од мозокот и мрежницата.

„Најдени се (исто така) маркери за воспаление, што може да биде подеднакво важен показател за прогресијата на болеста“, рече Исаксон, кој не беше вклучен во студијата.

„Наодите биле евидентни и кај луѓе без или со минимални когнитивни симптоми, што сугерира дека овие нови тестови за очи може да бидат добро позиционирани за да помогнат во раната дијагноза“.