СТРАШНИ СЛИКИ ОД МАРИУПОЛ: Беше голема престолнина на културата, а денес е тоа само куп урнатини (видео)

Овој град е денес целосно контролиран од Русија по три месеци силен украински отпор.

Градот е создаден е пред два и пол века, а низ долга историја израснал во еден од најубавите градови во Украина, а потоа за само 80 дена беше срамнет со земја …

Google search engine

Мариупол, пристанишен град до најплиткото море во светот (Азовското море), е целосно контролиран од Русија по тримесечниот украински отпор до пред неколку дена, а од неговото старо лице практично не остана ништо. Војната си го направи своето.

Беше “голема престолнина на културата”, имаше театри, споменици, паркови, плажи и топло море… Беше дом на речиси половина милион Украинци, важен индустриски центар… Денеска наликува на “град на духови”. Тажни слики од Мариупол, некогаш и сега, објави британски Телеграф.

Слично видео беше објавено и од “The New Voice of Ukraine”.